Pràctiques universitàries
17 març, 2019En relació a les negociacions entre el Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades amb la Conferencia General de Rectores de las Universidades Españolas per l’afectació del RDL 28/2018
El passat divendres 11 de gener el Consell de Ministres va aprovar una modificació del RDL 28/2018 de 29 de desembre que obligava que l’estudiantat que realitza pràctiques acadèmiques, tant curriculars com extracurriculars, cotitzi a la Seguretat Social amb l’objectiu de valorar aquestes pràctiques com a una activitat que s’ha de reconèixer com a pràctiques laborals. Després d’una reunió entre el Ministeri d’Educació, responsables de treball i la CRUE l’aplicació d’aquesta mesura s’ha ajornat fins al pròxim curs 2019-2020.
Aquest canvi venia motivat per una reivindicació històrica de l’estudiantat universitari on denuncia la discriminació de drets laborals pel fet de considerar-se una etapa formativa, limitant els seus drets a assistència mèdica i indemnitzacions econòmiques per accident escolar o malaltia o prestació econòmica per infortuni familiar. Sense accés a vacances, vagues, dret a l’atur, prestació per maternitat o paternitat, entre d’altres.
És per això que el CEUCAT expressa:
- La manca de negociació amb les universitats i, en especial, l’estudiantat. Aquestes accions demostren descoordinació entre la comunitat universitària i l’administració pública que fomenta una relació de desconfiança.
- La negació que aquest fet suposi un decreixement de l’oferta laboral. Manifestem la nostra preocupació que l’augment real del nombre de grans empreses tecnològiques, logístiques i financeres que venen a Catalunya és a causa dels baixos salaris que estem abocades a cobrar les joves amb alts nivells de formació i qualitat educativa del sistema universitari català.
És per això que el CEUCAT reclama:
- Tornar a diferenciar les pràctiques curriculars de les extracurriculars. L’eliminació del tractament diferent entre pràctiques curriculars i extracurriculars suposa una discriminació manifesta en l’esperit del sentit de les pràctiques a la universitat.
- Que la despesa de la cotització a la Seguretat Social recaigui sobre les entitats privades on es realitzen les pràctiques.
- Que continuï existint la bonificació del 100% en el supòsit de pràctiques a l’entitat pública, que amb el nou RD desapareix. Les universitats no han d’assumir la despesa que comporta donar d’alta a la Seguretat Social a les estudiants amb pràctiques curriculars i extracurriculars.
- El sistema d’alta a la Seguretat Social ha de ser apropiat i àgil en aquest tipus de supòsits.
- Que la cotització a la Seguretat Social no vagi en detriment de prestacions, beques i ajudes que rebi l’estudiantat.